JVG CoachingContactTel 06 4531 6469
Twitter LinkedIn Facebook
Nieuws

UWV gaat werklozen weer begeleiden

11 november 2015
Werklozen die aankloppen bij uitkeringsinstantie UWV kunnen straks weer gewoon met iemand om de tafel zitten die hen helpt een baan te vinden. Het kabinet trekt 150 miljoen euro uit voor de bestrijding van werkloosheid. Dat geld wordt vooral gebruikt om de eerder wegbezuinigde persoonlijke begeleiding weer in te voeren. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) denkt dat zo tienduizenden langdurig werklozen aan het werk kunnen worden geholpen.

Nu nog zijn werklozen bij het UWV voornamelijk aangewezen op een computersysteem waarin ze zelf op zoek moeten naar vacatures. Pas na 3 maanden werkloosheid volgt een telefoontje van iemand van de uitkeringsinstantie. Alleen voor 50-plussers is er nu geld voor persoonlijke begeleiding. Het kabinet vindt dat te karig. 

,,De bezuiniging op het UWV is te ver doorgeschoten,'' erkent Asscher in een interview met deze krant. De afgelopen jaren werd er zo'n 400 miljoen euro gekort op het UWV, eenderde van de medewerkers verloor er zijn baan. Het computersysteem waarmee werklozen zelf moeten inloggen vanuit huis vertoonde veel gebreken. 

Eigen tijd
Asscher wil het computersysteem niet afschaffen. Veel werklozen zijn volgens hem beter af als ze op een tijdstip waarop hen dat zelf uitkomt, kunnen inloggen om op zoek te gaan naar een vacature en ze niet afhankelijk zijn van een afspraak op het regionale UWV-kantoor. Vooralsnog worden alleen werklozen uitgenodigd voor een gesprek van wie het UWV inschat dat ze niet snel zelf aan de slag komen. Als de terugkeer van de persoonlijke begeleiding een succes wordt, overweegt Asscher er meer geld voor uit te trekken. 

De werkloosheid blijft ondanks de aantrekkende economie hoog: ruim zeshonderdduizend mensen zijn op zoek naar betaald werk.

Lees het interview met minister Asscher woensdag in het AD.

 

« Terug naar JVG nieuws overzicht