JVG CoachingContactTel 06 4531 6469
Twitter LinkedIn Facebook
Nieuws

Hoe verander ik van baan

plaatje1_164
13 februari 2017
Denk je wel eens over een andere baan? Pieker je over of je het allemaal wel goed hebt gedaan? Misschien had je liever nog een opleiding gedaan maar bleef het bij erover nadenken…

Je bent niet de enige
Dagelijks spreek ik mannen en vrouwen die met ideeën rondlopen. Waarom blijft het dan bij nadenken? Waarom kun je niet eenvoudig zeggen: dat ga ik doen? Bang, angst om te kiezen? En wat vinden de mensen om je heen ervan? Zij hebben vaak veel meer invloed op ons keuzeproces dan dat je misschien zelf zou wensen. Je kunt wachten en blijven zitten waar je zit. Dan neem je geen risico maar er zal ook niet snel iets vanzelf veranderen.

Wat kun je doen
Veranderen doe je natuurlijk niet in één dag. Er gaat wel wat aan vooraf! Als je nu je ontslagbrief inlevert en je koffer pakt, weet je niet waar je straks terecht komt. Een dergelijk avontuur is niet voor iedereen weggelegd. Wat je wel zonder verregaande gevolgen direct kunt doen is op onderzoek uitgaan. Alleen dan kom je er namelijk achter of je echt wilt en kunt veranderen. Het belangrijkste is om niet uit te stellen en gelijk van start te gaan. Daarom een drietal tips.

Om mee te beginnen
Praat met anderen over je ideeën en gedachtegoed! Je kunt hulptroepen inschakelen bijvoorbeeld een goede vriend(in), HR of een loopbaanbegeleider.  Iemand anders kan heel helder verwoorden wat misschien bij jou al jaren in je hoofd blijft rondmalen en doordat je verteld en alles onder woorden brengt, wordt het ook gelijk een stuk duidelijk voor jezelf. Samen kun je dan één en ander concreet maken door je gedachten en ideeën op papier te zetten.

Daarna
Ga onderzoeken of jouw plannen realistisch zijn en haalbaar. Wat zijn plus punten, minpunten en waarop moet je eventueel gaan investeren. Wat dacht je van opleiding, ervaring, cursus en niet te vergeten het financiële plaatje.  

Derde en laatste tip
Ga praten met mensen die het werk uitvoeren waar jij nu van droomt… zoek ze op in je (privé) netwerk, LinkedIn of plaats een tweet op Twitter en ga een goed gesprek met hen aan. Vraag ze wat zij het beste aan hun werk vinden, wat ze is tegengevallen en waar je rekening mee moet houden. Zij vinden het vaak erg leuk om je te vertellen over hun vak. Zeker als jij daar ook nog eens heel enthousiast van wordt. Misschien mag je een dagje meelopen? Of wanneer dat niet kan misschien heeft hij of zij een goede tip waar dat eventueel wel zou mogen.

Actie
Nu is het aan jou. Blijf je zitten waar je zit? Of ga je op onderzoek uit? De wereld ligt voor je open! Mocht je even niet weten waar te beginnen? Start dan met tip 1: schakel je hulptroepen in.. en mocht je niemand beschikbaar hebben mag je uiteraard mij ook een e-mail sturen, ik zal je dan persoonlijk een eindje op weg helpen.

Succes,
Jolande 

info@jvgcoaching.nl

« Terug naar JVG nieuws overzicht